از آنجا که برای ساخت هر پروژه آپارتمانی یا ویلایی در شهرها و روستاها به پروانه یا جواز ساختمانی نیاز است، داشتن اطلاعات درباره مراحل پروانه ساخت از اهمیت بالایی برای مالکان و پیمانکاران برخوردار است. از این رو بر آن شدیم تا در این محتوا راجع به مراحل گرفتن پروانه ساخت صحبت نماییم. پروانه ساخت چهارچوبی قانونی را مشخص میکند که پروژه در آن شروع شده و به پایان میرسد. طبق قانون، انجام عملیات ساختوساز بدون داشتن پروانه معتبر غیرقانونی است.
برای محاسبه آنلاین هزینه ساخت روی گزینه مد نظر خود کلیک کنید
مهمترین هدف دریافت مجوز ساخت انجام ساختوسازی قانونی بر طبق مشخصات فنی و اصول شهرسازی مطابق با آییننامهها و ضوابط طرح جامع شهری می باشد . استفاده از تجارب فنی و مهندسی در ساخت بنا از دیگر دلایل اخذ جواز ساختمان است.
گامهای زیر مربوط به اخذ پروانه ساخت در شهرهای بزرگ است، به طور مثال مراحل اخذ پروانه ساختمان در مشهد که مانند تهران، اصفهان و تبریز از کلان شهرهای ایران به شمار میرود به قرار زیر است:
مالک یا نماینده قانونی وی در گام اول از مراحل صدور پروانه ساختمان میبایست درخواست مجوز ساخت را در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت نماید. به منظور این کار مالک باید اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر مثل کارت ملی یا شناسنامه و نیز برگه تسویهحساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین را به نمایندگیهای مجاز مانند دفاتر خدمات الکترونیکی شهر ارائه داده و درخواست خود را کتبا ثبت کند.
در گام دوم دستور صدور بازدید صادر خواهد شد. پس از تشکیل پرونده توسط مالک، ادامه روند کار بر عهده عوامل شهرداری است. لذا مسئول شهرسازی جهت بازدید به مکان احداث ملک مراجعه کرده تا ابعاد ملک، عرض خیابان و بنای ساختمان و مجاورین بنا را بررسی کند تا بر اساس ضوابط مربوطه راجع به پروانه ملک تصمیمگیری شود.
در گام سوم از مراحل پروانه ساخت گزارش مأمور فنی و کاربری ملک مورد بررسی قرار میگیرد. طی این بررسی اگر مشخص شود که ملک در طرحی از طرحهای شهرداری قرار گرفته است، موضوع با دقت بیشتری بررسی خواهد شد تا مشخص شود که ساختوساز بنا با طرح تفصیلی تداخل دارد یا خیر؟! در صورت مشاهده هرگونه تداخلی میبایست مشخص شود که میزان تراکم آن به چه میزان بوده و سپس اصلاحات مربوطه انجام گیرد.
گام چهارم در مراحل گرفتن پروانه ساخت صدور دستور نقشه را شامل میشود. دستور نقشه شامل اطلاعاتی مانند ابعاد باقیمانده ملک پس از اصلاحات موردنظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات، تعداد طبقات و سطح اشغالشده توسط هر طبقه است. این موارد شامل حجم ساختمان یعنی تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه بر اساس پهنهای که ملک در آن واقعشده است و همچنین متراژ موجود در سند زمین و عرضگذر تعیین خواهد شد.
گام پنجم شامل طراحی نقشه است که در آن دستور نقشه به مهندس معمار ارجاع داده خواهد شد. نقشه معماری ملک در این مرحله و بر اساس ضوابط شهرداری و دستور نقشه صادرشده، طراحی میگردد. این مرحله از مهمترین مراحل پروانه ساختمان است؛ چرا که حداکثر توانایی طرح به لحاظ متراژ، تعداد پارکینگ و کیفیت فضاها در آن ارائه میشود. بعد از این مرحله نقشهها به شهرداری یا دفاتر خدمات شهری ارسال خواهد شد تا اصلاحات لازم روی آن صورت گیرد.
در گام ششم نوبت به پرداخت عوارض شهرداری است که باید پس از نهایی شدن نقشه معماری و رفع ایرادات آن از سوی دفاتر خدمات شهری صورت گیرد. عوارض نوسازی و شهرداری بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری ساختمان توسط واحد صدور پروانه ساختمان محاسبه و تعیین خواهد شد. شایان ذکر است که این عوارض برای املاک تجاری و اداری بیشتر از املاک مسکونی است.
تهیه مدارک پیشنویس پروانه در گام هفتم انجام خواهد شد. پس از پرداخت عوارض و دریافت تاییدیه اداره درآمد شهرداری منطقه، نوبت به تهیه مدارک پیشنویس میرسد. برای تهیه پیشنویس خود مالک باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه نموده و فرم درخواست تعیین ناظر را تکمیل نماید. پس از آن ناظر از سوی سازمان نظام مهندسی به وی معرفی شده و تلفن وی در اختیار مالک قرار خواهد گرفت. پس از تماس با ناظر مربوطه، بین آنها قراردادی یک ساله بسته خواهد شد.
اگر زیربنای ساختمان بیش از 1500 مترمربع باشد ، ملک مشمول اجرای ماده ۳۳ نظاممهندسی ساختمان شده و تاییدیه نقشههای سازه، تاییدیه گزارش آزمایش مکانیک خاک، تاییدیه نقشههای تاسیسات برق و مکانیک میبایست از سوی سازمان نظاممهندسی اخذ شود. ضمنا این دسته از املاک از نظر شهرداری حتماً باید دارای مجری ذیصلاح باشند (اگرچه سازمان نظام مهندسی داشتن مجری ذیصلاح را برای همه املاک واجب دانسته است).
پس از این کار و در گام هفتم تمام کار برگهای مربوط به ناظر توسط وی مهر و امضا شده و در صورت نیاز در دفترخانه اسناد رسمی ثبت میشود. سپس این مدارک به همراه قرارداد فیمابین بهعنوان ملاک تکمیلی پیشنویس پروانه به دفاتر خدمات الکترونیک تحویل داده خواهد شد. علاوه بر این، برگه تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تاییدیه نما باید توسط مالک امضا و تعهد محضری شود.
در گام هشتم مراحل گرفتن پروانه ساخت ، چاپ پروانه صورت میگیرد. پس از تاییدیه نقشههای چهار رشته و پروسه اخذ تاییدیههای دفتر خدمات شهری و تاییدیه طرح تفصیلی بر و کف، به تاییدیه رییس صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و درنهایت تأییدیه شهردار نیاز است که تمام این تاییدیهها بهصورت سیستمی انجام و درنتیجه پروانه ساختمان چاپ خواهد شد. مالک قبل از شروع عملیات ساختوساز باید مجوز شروع به کار خود را از ناظر مربوطه اخذ نماید.
اکثر ویلاهای ساخته شده در کشور، در مناطق غیر شهری ساخته میشوند لذا خالی از لطف نیست که با مراحل اخذ پروانه ساخت ساختمانهای روستایی نیز که در ذیل آمده آشنا شویم.
بسیاری از املاکی که به صورت ویلایی در مناطقی چون شمال کشور ساخته میشوند، طبق قانون موفق به اخذ پروانه ساخت نشده و بدون پروانه ساخت اقدام به ساخت ویلا میکنند که در این صورت پرونده ملک به کمیسیون ماده 99 فرمانداری مربوطه ارسال و در خصوص تخریب یا جریمه ملک تصمیمگیری صورت میگیرد.
بر اساس ﻣﺎده 100 ﻗﺎﻧﻮن شهرداریها ﻣﺎﻟﮑﯿﻦ اراﺿﯽ و اﻣﻼک واﻗﻊ در ﻣﺤﺪوده ﺷﻬﺮها ﯾﺎ ﺣﺮﯾﻢ آنها، ﻗﺒﻞ از ﻫﺮ اﻗﺪامی به منظور ساختوساز و ﯾﺎ حتی ﺗﻔﮑﯿﮏ اراﺿﯽ ﺑﺎﯾﺪ از ﺷﻬﺮداری ﭘﺮواﻧﻪ دریافت ﮐﻨﻨﺪ. از سوی دیگر طبق ﻣﺎده 22 ﻗﺎﻧﻮن ﺛﺒﺖ اﺳﻨﺎد و اﻣﻼک ﻣﺼﻮب 1310 هر ﻣﻠﮑﯽ باید ﻣﻄﺎﺑﻖ ﻗﺎﻧﻮن در دﻓﺘﺮ اﻣﻼک ﺑﻪ ﺛﺒﺖ ﺑﺮﺳﺪ.
علاوه بر این دوﻟﺖ ﻓﻘﻂ ﮐﺴﯽ را ﮐﻪ ﻣﻠﮏ ﺑﻪ اﺳﻢ او ﺛﺒﺖ ﺷﺪه و ﯾﺎ ﮐﺴﯽ را ﮐﻪ ﻣﻠﮏ ﺑﻪ او ﻣﻨﺘﻘﻞ ﮔﺮدﯾﺪه و اﯾﻦ اﻧﺘﻘﺎل در دﻓﺘﺮ اﻣﻼک ﺑﻪ ﺛﺒﺖ رﺳﯿﺪه و ﯾﺎ اﯾﻦﮐﻪ ﻣﻠﮏ ﻣﺰﺑﻮر از ﻣﺎﻟﮏ رﺳﻤﯽ از ﻃﺮﯾﻖ ارث ﺑﻪ او رﺳﯿﺪه ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﺎﻟﮏ میشناسد. بر اساس ﻣﻮاد 46 و 47 اﯾﻦ ﻗﺎﻧﻮن، پذﯾﺮش اﺳﻨﺎد ﻋﺎدی ﻧﻘﻞ و اﻧﺘﻘﺎل اراﺿﯽ و اﻣﻼک، ﻣﺎدامی ﮐﻪ ﺑﻪ ﺗاﯾﯿﺪ ﻣﺮاﺟﻊ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ ﺻﻼﺣﯿﺖدار ﻧﺮﺳﯿﺪه ﺑﺎﺷﺪ، ﺟﻮاز ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ ﻧﺪارد. این قانون بدان معناست که دریافت پروانه ساخت زمین قولنامهای بدون پرداخت حق تفکیک به شهرداریها یا فرمانداریها غیرممکن است.
برای محاسبه آنلاین هزینه بازسازی روی گزینه مد نظر خود کلیک کنید
سخن آخر
همانطور که در ابتدا اشاره شد، هرگونه ساختوساز در سطح شهر یا روستا منوط به گرفتن مجوز ساخت است. پروانه ساختمان در برگیرنده اطلاعاتی در خصوص مساحت زیربنا، تعداد طبقات، نوع اسکلت ساختمان، مشخصات مالک حقیقی یا حقوقی، شماره پلاک ثبتی ملک، نام مهندسین ناظر، تاریخ صدور پروانه و کروکی زمین است.
مالک میبایست برای گرفتن پروانه ساختمان اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر و برگه تسویه حساب عوارض شهرداری سال جاری و سالهای قبل را به مراجع مربوطه ارائه کرده و درخواست خود را ثبت نماید. به طور خلاصه باید گفت که پس از تشکیل پرونده سایر مراحل صدور پروانه ساختمان نظیر دستور صدور بازدید، بررسی گزارش مامور فنی و کاربری ملک، دستور نقشه و طراحی آن ، پرداخت عوارض نوسازی و عوارض شهرداری و تهیه مدارک پیشنویس باید به ترتیب انجام شده و درنهایت پروانه ساختمان چاپ خواهد شد.
وبسایت متری چند بر آن است تا با بهرهگیری از توانایی متخصصان خود در زمینه مراحل گرفتن پروانه ساخت، راه را برای فعالین عرصه ساختوساز کشور هموار نماید.
سوالات کلیدی :
ثبت درخواست و تشکیل پرونده ، دستور صدور بازدید ، بررسی گزارش مامور فنی از جمله این موارد هستند .
ملک مشمول اجرای ماده ۳۳ نظاممهندسی ساختمان شده که نیاز به اخذ تاییدیه نقشههای سازه، تاسیسات برق و مکانیک و تاییدیه گزارش آزمایش مکانیک خاک از سازمان نظام مهندسی است .
هزینه ساخت مغازه 40 متری چقدر میشود؟ این سوالی است که بسیاری از افرادی که…
وقتی صحبت از ساخت ساختمان های چند طبقه میشود، انتخاب درست و محاسبه دقیق تیرآهن…
گچ کاری نه تنها به زیبایی فضاها کمک میکند، بلکه نقش مهمی در عایق بندی…
قالب بندی فنداسیون به معنای ایجاد یک ساختار موقت برای شکل دهی به بتن است…
آیا می دانستید که ساختمان های سبک تر نه تنها زیباتر هستند، بلکه ایمن تر…
تخلیه چاه، عملیاتی است که هر چند وقت یک بار برای حفظ بهداشت و جلوگیری…